Blokiran svaki peti račun firmi u srednjem Banatu

Bez autora
Jan 29 2012

Nelikvidnost privrede Srednjobanatskog okruga izuzetno je visoka, a svaki peti račun preduzeća je u blokadi. Prema podacima Narodne banke Srbie od 5.294 registrovana računa preduzeća i preduzetnika u srednjem Banatu, 31. decembra 2011. godine bio blokiran 1.121 račun ili 21,2 odsto.Ukupan iznos blokade računa preduzeća bio 1,7 milijardi dinara. Broj blokiranih računa na kraju 2011. godine bio je za 160, odnosno za 12,5 odsto manji nego na kraju 2010. godine, a iznos blokade smanjen je za 1,3 milijarde dinara, odnosno za 43 odsto.

Blokiran svaki peti račun firmi u srednjem BanatuNelikvidnost privrede Srednjobanatskog okruga izuzetno je visoka, a svaki peti račun preduzeća je u blokadi, kazao je danas potpredsednik Privredne komore u Zrenjaninu Momčilo Nikolčić.

On je kazao da je prema podacima Narodne banke Srbie od 5.294 registrovana računa preduzeća i preduzetnika u srednjem Banatu, 31. decembra 2011. godine bio blokiran 1.121 račun ili 21,2 odsto.

Nikolčić kaže da je ukupan iznos blokade računa preduzeća bio 1,7 milijardi dinara.

Broj blokiranih računa na kraju 2011. godine bio je za 160, odnosno za 12,5 odsto manji nego na kraju 2010. godine, a iznos blokade smanjen je za 1,3 milijarde dinara, odnosno za 43 odsto.

Od 1.121 računa do godinu dana neprekidno je blokirano 413 računa, dok se godinu dana i duže u blokadi nalazi 708 računa privrednih subjekata.

"Ukupan iznos blokade dužnika dat je u iznosu evidentiranih neizvršenih obaveza dužnika u prinudnoj naplati bez kamate i moguće je da je veći od stvarnih obaveza dužnika, jer su banke po istom osnovu blokirale glavne dužnike i jemce", naveo je Nikolčić.

Veliki iznos blokade i izuzetno dugačak period dana blokade, istakao je, proizveli su niz multiplikovanih negativnih efekata na sve ostala preduzeća koji potražuju sredstva od nesolventnih dužnika.

"Pored ugrožavanja njihove likvidnosti nesolventni dužnici su neplaćanjem obaveza primoravali poverioce na zaduživanje za obrtna sredstva po skupim kamatama, čime su direkto uticali na njihovu profitabilnost", kazao je potpredsednik Privredne komore Zrenjanin.

Prema njegim rečma, takvo stanje u privredi Srednjobanatskog okruga odraz je opšteg stanja visoko izražene nelikvidnosti privrede u Srbiji i dokaz stalnog nedostatka potrebnog obrtnog potencijala za normalno funkcionisanje privrednih subjekata.

"Za rešenje tog akutnog problema potrebni su uvođenje primarne finansijske discipline u platnom prometu i donošenje zakona o obaveznosti plaćanja u određenim rokovima", kazao je Nikolčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik